Tinkan uusivuosi vaihtui sen mielestä varmasti parhaassa mahdollisessa seurassa - oman äidin Hipin kanssa. Paukkeet ei näitä koiria paljoa jännitä, mikä tekee ihmisten uudenvuoden vietostakin melko huoletonta. Suuremmin en ole kuitenkaan halunnut Tinkaa uudenvuoden jännitykselle altistaa, ettei nykytilanne muuttuisi. Joten kun ulkona paukkui eniten, olivat Hippi ja Tinka sisällä. Ja siellä mentiin aika rennoissa merkeissä:

:D Toki joukkoon mahtui riehumistakin, mutta paljolti tämä pari juhli kuvien osoittamissa merkeissä...

Uuden vuoden treenailutkin on aloitettu, mutta aksan suhteen en ole nyt jotenkin parhaissa mahdollisissa tunnelmissa. Jos kulunutta vuotta katsoo, niin eteenpäin on toki menty ja tavoitteita saavutettu. Keskeisimmäksi tavoitteeksi olin viime vuodelle kirjannut omaan treenipäiväkirjaani seuraavaa: "Tämän vuoden tavoitteena on, että treenaamisen painopiste siirtyy koiran taitojen opettamisesta ohjaajan taitojen harjoitteluun". Tämän tavoitteen suhteen olen enemmän kuin tyytyväinen, sillä Tinkalla on mielestäni loistava taitopohja! Toki sitä pitää jatkuvasti ylläpitää ja kehittää edelleen, mutta pääpaino on nyt selvästi siinä, että minun pitää opetella paremmaksi ohjaajaksi! Muut treenipäiväkirjaan (jonka käyttö muuten käytännössä lakkasi kuluvan vuoden aikana) kirjatut tavoitteet toteutui vaihtelevasti ja monien kanssa jatketaan tästä eteepäin. Paljon on nyt kuitenkin edessä myös paluuta perusasioihin. Me ollaan nimittäin sellaisen tilanteen edessä, että en osaa "perusohjata" Tinkaa yhtään! Kieputukset ja kääntelyt sujuu jotenkin, mutta kun kyse on vain selkeistä ohjauslinjoista ja rytmityksestä olen aivan hukassa! Tässä on varmaan ainakin osasyy meidän surkeaan menestykseen ykkösluokassa. Positiivista on tietenkin se, että olen tiedostanut tämän ongelman ja saanut siihen myös paljon hyvää koulutusta. Olen myös huomannut, että pelkkä tiedostaminen ei tässä auta, vaan treeniohjelman muokkausta tarvitaan aidosti! Tässä muistiin muutama asia, joiden ajattelen nyt olevan meidän keskeisimpiä läksyjä:

  • Treeneihin "helppoja" vauhdikkaita ratoja, joissa käytetään perusohjauksia ja rytmitys vaihtelee. Huomio ohjauksen ajoitukseen sekä oman liikkeen selkeyteen ja jatkuvuuteen.
  • Ohjaa koiraa aina selkeästi (myös estekäskyt!) ja loppuun asti - ei epämääräisiä "heittoja" kohti esteitä
  • Haltuunottoja ja ohjauksen kunnioittamista harjoiteltava - silloin ei irrota esteille jos ohjaajan kaikki merkit kutsuvat lähelle, eikä myöskään lähdetä lempiesteille jos ohjaus käskee muualle!
  • Kieputukset vähemmälle huomiolle. Ohjaustekniikoista mieli tekisi kuitenkin treenata esim. pakkovalssi, niisto, sylivekki ja ennakoiva valssi sekä päällejuoksu, serpentiini ja välistäveto useammalla hypyllä. ;D

Tulevalle vuodelle yleisempiä ohjenuoria (tavoitteita en uskalla asettaa) voisi olla:

  • Mahdollisimman paljon kisakokemusta (sen puitteissa, mitä aika ja autottomuus antaa myöten)! Oma kisajännitys  paremmin hallintaan, sopiva rentous ja hyvä fiilis.
  • Paljon uusien näkökulmien hakemista eri kouluttajilta
  • Koiran taitojen jonhdonmukainen ylläpitäminen ja kehittäminen edelleen (esim. kontakti-putki-erottelun vahvistaminen, aina vain itsenäisemmät kontakti- ja keppisuoritukset ohjaajan sijoittumisesta riippumatta, layeroinnin vahvistaminen)
  • Hyppytekniikka ja koiran fysiikkatreenit säännöllisesti mukana treeniohjelmassa. Samoin yhteiset juoksulenkit!
  • OHJAAJAN TAITOJEN KEHITTÄMINEN! Myös ohjaajan juoksutreenit...
  • NAUTTIMINEN TREENEISTA JA KISOISTA - ei turhaa pakkoa! :D