Pitää kirjoitella tänne nyt Tinkan ensimmäinen sairauskertomus. Kaikki alkoi viime viikolla tiistaina, kun huomasin, että T:n toinen silmä on vähän turvonnut. No, se ei tuntunut vaikuttavan menoon mitenkään, joten lähdin lenkille ja seurailin tilannetta. Lenkin jälkeen turvotusta tuli lisää, molempiin silmiin ja kuonoon. Sitten lähdinkin kiikuttamaan sitä eläinlääkäriin. Jostain allergisesta reaktiosta taisi olla kyse. Mitään vakavampaa tai muita oireita ei löytynyt, ja Tinka sai vain kortisonipiikin. Turvotus alkoikin jo pian laskea. Välillä illan aikana turpoili vähän uudestaan, mutta laski aina taas normaaliksi. Seuraavan yön Tinka valvoi kuitenkin kokonaan ja oli tosi levoton, kuljeskeli ees taas eikä osannut asettua. Turvotustakin oli taas jonkin verran. Soitin yöllä Viikkiinkin, mutta eivät sanoneet siellä mitään ihmeempiä. Eivätkä nähneet tarpeelliseksi kiikuttaa koiraa sinne. Aamulla soitin sitten edellisenä päivänä hoitaneelle eläinlääkärille. Ei ollut kovin huolissaan ja sanoi vaan, että voi mennä useampikin päivä ennen kuin turvotus lähtee kokonaan. Neuvoi antamaan tarvittaessa kyytablettia ja sanoi, että voivat määrätä puhelinreseptillä kortisonia jos ei turvotus helpota. Iltaan mennessä turvotus oli kuitenkin rauhoittunut. Mutta sitten alkoi uudet vaivat. Seuraavan illan ja yön Tinka oksenteli! No, se meni yön aikana ohi ja seuraava päivä kuluikin vaivoitta. Sitten taas seuraavana päivänä Tinkalle tuli ripuli. Hain apteekista Canicuria. Ripuli jatkui yön yli niin, että tunnin välein käytiin pihalla. Seuraavana päivänä helpotti, joskin vatsa oli vielä löysä pari päivää. Nyt ollaan muutama päivä oltu ilmeisesti ”selvillä vesillä”, eikä uusia tai vanhoja vaivoja ole näkynyt (kopkop!). Koko ajan Tinka oli kumminkin ihan reipas, joskin ehkä vähän tavallista rauhallisempi ja väsyneempi.

En tiedä mistä kaikki lopulta sai alkunsa, mikä allergisen reaktion aiheutti ja liittyivätkö vaivat toisiinsa vai tuliko sattumalta samaan aikaan. Ehkä loogisin selitys mielestäni olisi, että allerginen reaktio olisi tullut edellisenä viikonloppuna annetusta uudesta matolääkkeestä ja vatsavaivat sitten olisi aiheuttanut kortisoni. Mutta tiedä näistä. Eläinlääkärin mukaan allergiset reaktiot on tosi yleisiä ja syy ei usein selviä. Syyt voi olla sisäisiä (esim. hormonaaliset) tai ulkoisia (esim. lääkereaktiot).

Onneksi nyt näyttäisi pikku-T olevan taas kunnossa ja oma vilkas itsensä. Tämä oli nyt sitten sen ensimmäinen varsinainen sairastelu / oireilu. Aiemmin on ollut vain lievä kennelyskä noin puolivuotiaana. Toivottavasti menisi taas pitkä aika ennen kuin sairastaa seuraavan kerran!